Provresultat och sjukgymnastik

Igår pratade jag med min nya dr och fick då svaren på de prover han tog förra veckan så här går det undan, till skillnad från min gamla haha :P
De var allmänt dåliga, järnet är nere på 4 (man ska ha minst 9) blodvärdet hade också sjunkt och är på 116, mina levervärden var förhöjda.
Han är övertygad om att min blod/järnbrist hänger ihop med gluten så lär få fortsätta med glutenfritt och ska alltså inte testa vanlig kost igen på ett tag, levervärderna beror alla ggr på mina mediciner sa han.
Så nu ska jag satsa ännu mera på järnrik kost, dubbla dosen av Blutsaft, och så testa en relativt ny järntabl som jag inte testat innan. Sen blir det nya prover om en månad.
Borreliaprovet visar som tur var inget och det prov om min ämnesomsättning glömde jag att fråga om men får väl anta att det var bra då.
Jag fick alltså en förklaring till min ständiga trötthet och huvudvärk, inte konstigt att jag då är så seg i kroppen.
Förra året fick jag ett X antal svängar med järninjektioner men han sa att det är en väldigt kraftig (för kroppen) procedur så han vill ogärna ge flera men hjälper inte detta så får det kanske bli det.
 
Och sen igår var jag hos min sjukgymnast, hon tyckte inte alls om hru mitt knä nu ser ut...Det har liksom alla ggr blivit för mycket för det på sistone.
Jag gjorde endel övningar och fick mycket massge av henne, gör ont som bara den men för att försöka få en bättre vinkel på knät brukar hon trycka och klämma på det.
Hon ville att jag skulle ha en ny läkarbedömning på knät men ska ju till rehabets dr på fredag så beroende på vad han säger får jag kanske sen ta kontakt med min ortopedläkare.
 
 
 
 
 

Snart i mål

Veckan som gick blev inte som planerad.
 
I måndags var jag och träffade min nya dr, han verkar bra och han var lätt att prata med. Min vc i Sbg hade inte skickat alla papper som jag bad om, såklart, så jag fick dra ett sammandrag av mina senaste 13 år. Inte jätte enkelt men han lyssnade och tog in allt.
Jag var där främst för att ta nya blodprover och då blodvärde och järnet.
Men han ville ha mera efter att ha träffat mig, ett nytt borreliaprov, leverprover, ämnesomsättningen (hans första fråga var om jag frös så han reagerade på hur kall jag var och ville därför ha det, min bristande aptit bidrog också till ett sånt prov sa han)
Han var rätt övertygad om att strulet med mitt blodvärde och järn beror på gluten.
Skulle ringa honom på måndag och få svaren så får vi se vad allt visar.
 
Efter det var det precis så jag hann med i svängarna för att ta mig till Kristianstad där mötet med psykologen väntade.
Han var bra att prata med och det hela gick betydligt snabbare än vad jag trodde det skulle göra. Han konstaterade rätt snabbt att felet i mig inte sitter i huvudet. Det är ju det fysiska som är värst på mig. Att jag var en öppen, social, förnuftig person, som gör mitt bästa i de situationer jag hamnar i. Så efter massa prat och sjutusen frågor senare var jag klar där :)
 
Tisdagen var det tänkt att jag skulle till min häxa men avbokade det. Ringde dit för att jag inte trodde till mig att orka det också, hon ville ändå inte ha dit mig när jag talade om att min nya dr tagit nytt borreliaprov, skulle jag fortfarande ha spår av den infektionen i mig kan inte hon behandla utan då måste jag ju ha antibiotika.
 
Likaså fick jag avboka onsdagens tid, då skulle jag till min sjukgymnast men efter att ha pratat med henne ändrade vi den tiden. Hon är inte så glad i att de nu ska greja en massa med mig och mitt knä. Hon tyckte heller inte om att  det blivit så dåligt igen, säkert en rejäl överansträngning men så sa hon att det kanske vore dax för en ny ortopedundersökning utav det.
Jag kan ju ha fördärvat det mer då när jag ramlade för två v sen sa hon. Trappor skulle jag försöka undvika, inte gå så mycket och inte ta så många av de övningar jag annars ska göra dagligen.
 
I torsdags sen då, ja då var det dax för rehabcentret igen och deras sjukgymnast där. Du milde tid säger jag då bara!
Hon såg rätt fort på mig att jag inte kunde göra allt de ville, mitt knä är ju så fruktansvärt snett.
Men det var hur mycket som helst man skulle göra och fastän jag fick endel dispans för mitt knä var det mycket annat. Händerna och armarna fick mycket stryk och mina ben också såklart för det var endel där trots allt.
Bara att ta sig upp dit innebär ett halvt gympapass ju. Och då ett pass på si sådär 45 minuter, behöver jag tala om hur slut jag sen var?
Hennes bedömning var att jag trots mina hinder verkligen försökte, att jag var härligt envis och att jag blivit stark i min vä sida med åren. Jag ser ju mig själv som lika mycket vä hänt som höger idag. Högersidan är det rätt stor skillnad på då den överlag är betydligt svagare än vänstran.
 
Ja, efter att då tänkt om och lagt ner all min kraft på rehabcentret har jag kommit genom veckan.
Jag fick ordna skjuts fram o tillbaka dit och jag har haft långa samtal med fk kring allt det där, min handläggare tog åt sig av mina synpunkter och förstod mig himla väl. Det får inte va sådär, inte meningen att de ska fördärva en ännu mera ju. Så jag hoppas det blir en förändring på det hela, så det iaf kan hjälpa andra människor sen.

Jag har bara ett besök kvar och det är till deras dr, ska dit på fredag så sen är jag i mål med det hela där.
Sjukgymnasten jag träffade där sa att deras dr då kunde titta på mitt knä också för vinkeln är som sagt lite oroväckande.
 
Jag har så himla ont i det nu igen och svullet är det.
Ska till min sjukgymnast på måndag och då får hon titta på det, hon vet ju hur mycket det då har ändrats eftersom jag  träffat henne mycket.
 
 
 

Usel helg

I torsdags var det som sagt dax för första besöket på det sk "Rehabcentret", träffade en arbetsterapuet. Hon var trevlig och vi pratade mycket om hur min vardag fungerar. Jag skulle sen göra två vardagliga aktiviteter, hon skulle titta på och sen komma med sina synpunkter om hur det funkade.
Jag tog av skorna, strumporna och på med det igen. 
Genom detta kunde hon konstatera att mina ben inte fungerar så bra, böjer på ryggen ist för att ta upp dem, mina fötter var hemskt svullna, och att jag var lite långsam.
 
Sen fick jag gå in i deras kök där jag skulle känna mig som hemma och göra en fruktsallad.
Jag skulla plocka fram grejer, skära fyra frukter och diska undan.
Av detta kunde hon hon se att jag inte kan gå nåt vidare utan att ta stöd, jag felbelastar, är sned i hela kroppen, efter första äpplet gick det långsammare, apelsinen hade jag svårt för att skala, jag har svårare för finmotoriken, ser farligt ut när jag skär, tappar lättare greppet i min högerhand, använder inte lill och ringfinger på någon av händerna.
 
Ja, jag tror det var det hela. Hon skrev ner allt och sen gick vi genom det hela och om jag tyckte det stämde.
Mina händer har tagit väldigt mycket stryk av kryckorna denna omgången och på min vänstrahand sover just lill och ringfinger mest hela tiden nu. Är den handleden jag har opererat så därför antar jag. Sen att jag inte använder högran "normalt" visste jag ju redan.
Så visst stämmer hennes bedömning,
 
(Jag fick iaf äta upp frukten, så plus där haha)
 
Detta var då första träffen utav fyra, imorgon är det dax igen och då ska jag träffa en psykolog. På torsdag en sjukgymnast och nästa vecka en dr.
Sen gör var och en egen bedömning som dem sen slår ihop och skickar till fk.
 
Jag fick till besked att det skulle va ca 150- max 200 m till deras ställe ifrån stationen.
Tåg tåget dit men jösses vad jag fick gå, gick förvisso en omväg dit då jag inte hittade på rak arm. Men med rätt väg är det 800 meters körväg så kanske lite mindre gångvägen men iaf, slår på rätt mycket alltså.
Och sen fick jag ju ta den beryktade trappen.
 
När jag sen väl var hemma igen var jag totalt slut i mina ben och detta har jag fått sota för hela helgen sen.
Mitt knä är så svullet och jösses vilken helg jag haft. Orkar knappt stå på mina ben och jag har fått avboka hela helgens planer för att kraften ej finns. Ska det verkligen va såhär?!
Jag har fortfarande restruktioner på mitt knä och tänk om dem nu drar ner allt som min sjukgymnast byggt upp?
Med kryckor blir det en hel del att gå sammanlagt och jag kan inte smälta hur dåligt det är att handikappsanpassning helt saknas på ett ställe där det är ett rehabcenter.
 
Denna veckan blir tuff för mig, imorgon ska jag börja med att ta blodprover, på min nya läkarmottagning så nu får jag kanske resultatet innan två mån, sen blir det då åter igen en träff i Kristianstad.
Tisdag ska jag till min häxa, onsdag ska jag till min sjukgymnast och på torsdag ska jag då åter igen till Kristianstad och deras sjukgymnast.
 
Hur ska jag orka? Jag har liksom inte orkat utanför tomtgränsen på hela helgen.
Jaja, har just inget val så vad ska jag göra?

Försäkringskassan

Jag har aktivitetsersättning ifrån FK och den skulle omprövas vid årsskiftet.
Jag skickade in min nya ansökan i väldigt god tid just för att jag vet de har lång handläggningstid.
Efter ca 2 mån fick jag reda på att de ville göra en utredning på mig, träffa ett team med bl.a läkare, psykolog m.fl.
Detta skulle då göras innan de kunde ta ett nytt beslut. Visst sa jag och väntade sen på att höra av min handläggare ang det hela.
Innan jag gjorde det förstörde jag då mitt knä. När de skrev ut mig ifrån sjukhuset fick jag "order" om att hem och ligga med knät i högläge, ingen som helst belastning på minst 4 veckor.
Jag ringde därför min handläggare och frågade hur vi skulle göra, ja vi fick ju avvakta.
Men så började jag känna av pressen på att min ersättning faktiskt bara varade till årets slut...menade på att de nu måste ta hänsyn till min skada och fatta ett beslut på de grunder som redan finns. Men nej så funkar det inte, såklart.
Efter många om och men fick jag fram att de tagit ett provisoriskt beslut på att jag får ersättning Jan, Feb och Mars.
Kunde andas ut en hel del!
 
När jag sen hade gjort samtliga röntgenundersökningar av mitt knä och fick klartecken på att jag kunde börja belasta det lite hörde jag av mig till min handläggare. Ja, då skulle hon meddela och jag skulle få papper om det hem.
 
I måndagsmorse ringde det en man från det här stället där utredningen görs, de hade skickat papper till mig som jag skulle haft senast torsdag men som jag inte hade fått. De hade även ringt mig flera ggr men haft fel nummer...I vilket fall fick han till slut tag på mig och då visade det sig att jag hade tid senare samma dag.
Vad ska man säg?
 
Jag sa att jag har rätt svårt för att ta mig så pass långt utan framförhållning och även att jag samma dag hade fått avboka min tandläkartid då krafterna inte fanns. Han frågade då om jag hade fått flunsan, nej mitt liv är ju liksom så bara.
 
Ja, vi struntade alltså i den tiden vilket han förstod eftersom det blivit knas.
Sen har jag då en tid imorgon plus tre ggr till.
Först igår fick jag de där pappren!?
 
Sen fick jag igår en länk skickad via FB, om en tjej som också blivit skickad på den här utredningen. Hon sitter i rullstol och kom inte ens in där då det bara finns en stor trappa. ILLA!
Här är länken till hennes blogg där hon skriver om det hela.
http://malinsormlind.se/blogg/2013/02/forsta-besoket-pa-det-inte-sa-handikappanpassade-rehabcentret/
Vad ska man säg?!

Jag ska även i detta inlägg lägga till att det här strulet med fk drar med en hel del, det är så hopplöst och drygt.
Eftersom jag då får min ersättning ifrån fk har jag varit berättigad till bostadstillägg, detta skulle också omprövas vid årets slut. Nu blir det ju en helt ny bedöming eftersom jag flyttat. Men så har jag ju inte kunnat skicka in det här i god tid då jag inte vetat hur det blir med min ersättning. Tog låång tid innan jag väl fick fram ett besked om det här tillfälliga beslutet. Därför har detta också dragit ut på tiden och jag ligger flera tusen kr back, kul nu när jag har en hyra att betala.

Kan man bli annat än trött alltså?!
Allt detta strul sätter sina spår och jag vet inte ens om jag har några pengar i April månad :S

Denna sjukvård...

Den 14 Dec var jag på vårdcentralen och tog prover, prover som min gamle dr (han har slutat) såg till skulle tas för att hålla koll på mitt blodvärde.
Jag pratade sen med en sköterska där inne, om att få recept förnyat, för flera veckor sen och frågade då om proverna, fick veta att blodvärdet var lite på gränsen. Så jag antog de andra då var okej.
Sen ringde en sköterska upp och ville boka en telefontid med min nya dr ang provsvaren.
Så imorse ringde då han.
Och mycket riktigt så ligger mitt blodvärde på gränsen medans mitt järnvärde är för lågt igen. Jag ifrågsatte om det verkligen skulle ta två mån innan jag får veta det och han kontrade med att det faktiskt bara är den tofte idag...pucko!
Jag ska hålla koll så det inte sjunker mera men vem vet vad det idag ligger på? Jag är ju konstant supertrött så kanske det är ännu lägre nu?
Och vad beror det på? Jag har inte rikliga menstruationer (som puckot bara antog jag hade) eller långvariga, dock kom det imorse så nu blir det väl sämre också förstår jag.
Vad ska man säg?
Allt strul med blod och järnvärdet kom i samband med den där jäkla fästingen och jag hade ju behövt få ett aktuellt värde men det är ingen mening att åka till vc utan får nog gå och kolla upp det hos min nya dr här i Mörrum då.
Jag hoppas den läkaren är bättre!
 

Totalt slut som artist!

I torsdags var jag hos min "häxa", var evigheter sen sist och som jag anade var mina värden nere i botten. Varit mycket efter vurpan och så, så inte så konstigt.
Jag fick en rätt rejäl behandling och behöver en tid till. Efter det har jag sen varit helt slut och är fortfarande. Känns som om allt kommer ikapp mig nu :S
Jag orkar knappt hänga ihop och fick t.o.m avboka barndopet för Olivia jag igår var bjuden på. Ledsamt!
Fick så även avboka den tandläkartid jag imorse hade, så det funkar just inget vidare nu alltså.
Jag gjorde ju ännu en vurpa i helgen, dock betydligt mildare än sist men fastän jag verkligen gjorde mitt bästa för att rädda knät fick det en smäll, även ryggen och hela sidan på mig som nu är rätt färgglad.
Knät kuggar över en hel del ännu och därför går jag med kryckorna ute, dock hjälpte inte det denna gången för kom precis innanför dörren och samtidigt som det kuggade halkade jag så föll som en fura. Och genast så svullnade mitt ben mer, idag som först kan jag få på skon, om jag "kränger" på den.
Är totalt slut i både kropp och själ, min vanliga värk har tagit hemskt mycket stryk nu, händerna av kryckorna osv...Ja, kul värre haha! Så nog behöver jag ännu en behandling.
 
Softar hela dagen lång är vad jag gör, samlar kraft till morgondagen då jag ska till sjukhuset i Karlskrona. Ska prova ut ett knäskydd, äntligen säger jag då bara för tror jag är i stort behov av ett sånt. Skulle nog egentligen haft det för länge sen, min dr i Karlshamn trodde min dr i Karlskrona skrev ut en remiss på ett sånt i samband med när jag blev utskriven från lasarettet. Därför har det då dröjt, hela benet är fortfarande så väldigt snett :S Är rädd för att det liksom kommer fastna i det läget men får hoppas på det bästa. Ser liksom fortfarande ut som att knäskålen sitter fel, ger förhoppningsvis sig med tiden.
 
 
 
 
 

Bloggtorka

Jag är rätt dålig på att uppdatera här nuförtiden.
Det har varit rätt mycket och är fortfarande. Känns som allt kommer ikapp mig nu för känner mig inget pigg alls.
Min mage bråkar som bara den, så pass så jag tom nästan slutat med kaffet. Kan dock inte känna att jag får mer ont av en mugg eller så, dricker iaf en på morgon för får jag inte i mig kaffet så blir jag liksom inte människa alls.
Vet ju dock att man ska va lite försiktig med kaffet så får ta en period nu.
Det är mycket strul med FK och annat och detta sätter såklart sina spår.
Värken är urhemsk och jag orkar knappt va uppe en hel dag.
Knät blir iaf bättre men får fortfarande gå med kryckor utomhus, det funkar hyfsat bra att gå på det men så kan det bara kugga över med jämna mellanrum och har jag då ingen vägg eller nåt att ta tag i så kan jag ju ramla, därav kryckorna ute. Väntar fortfarande på att få komma till sjukhuset och få ett knäskydd, tror det kan hjälpa upp det endel. Och min sjukgymnast är inne på samma linje. 
Ja, bara att kämpa på med allt!
Har just sovit över en timme och låg alltså och frös, under ett duntäcke, fullt påklädd med bl.a en stickad tjock tröja och 24 grader i rummet...Inte klokt egentligen, är iskall om mina händer nu så skulle kanske gå och diska eller nåt :)
 
 

RSS 2.0